Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini

Kuidas saada häkkeriks arvustus

Eric Steve Raymond on kirjutanud huvitava dokumendi häkkerite teemal, kes nad on, nende ajaloost ja kuidas saada häkkeriks.


Juba pealkiri on uudishimu äratav ja lugema kutsuv. Juba üsna alguses tuli juttu küsimusest, kes see häkker siiski on. Tavainimese jaoks "häkkerit", kes kuskile sisse murrab, ei peeta üldse mitte häkkeriks vaid kräkkeriks. Tõeline häkker peab selliseid, kes arvutitesse sisse murravad ja muid tobedusi teevad, labasteks ja ei taha nendega üldse tegemist teha. Siinkohal tuleks ehk teha soovitus kõigile meedia alal töötavatele inimestele ja panna antud lõik kohustuslikuks kirjanduseks, sest meedias leviv vale sõnakasutus ärritab neid, kes päriselt häkkerid on väga mitmel põhjusel.


Edasi kirjutab autor sellest, milline on ühe häkkeri suhtumine. Häkker tunneb lõbu probleemide lahendamisest, oskuste paranemisest ja enda proovilepanekust. Need on alustalad, et üldse häkkerina läbi lüüa. Lisaks on üks häkker lahke andja, ta tunneb rõõmu jagamisest ja loomingust, mis paljusid aitab. Huvitav punkt oli minu jaoks vabaduse kohta, nimelt sain teada, et häkkerile ei meeldi väga kui neid saab käsutada, sest tegemist siiski loova protsessiga ja käsutamine ning kamandamine võivad seda protsessi takistada. Lõpetab autor häkkerliku suhtumise osa suhtumise ja kompententsi võrdlusega ja toob välja, et pelgalt suhtumisest ei piisa ning vaja on intelligentsust, praktikat, pühendumist ja rasket tööd.


Järgmine samm on häkkeri põhioskused. Isiklikult oli see minu lemmik, sest kohe dokumendi alguses nägin selle sisukorrast ära ja ei jõudnud oodata, millal need oskused teada saan. Esimene neist on ma usun kõigile väga loogiline ja see on programmeerimise õppimine. Selgitavalt tõi aga autor välja iga keele kohta põhjuse, miks seda vaja teha on ning kuidas see tulevasele häkkerile kasulik on, selline selgitus andis hea tervikliku pildi. Järgnev oskus tuleb komplektis - hankida üks avatud kähtekoodiga unixitest ja õppida seda kasutama. Mulle endale tuli üllatusena, et see on väga oluline oskus häkkerite seas ja autor ise rangelt soovitab nii toimida. Lisak mainitule toob Raymond välja ka veebi kirjutamisoskuse vajalikkuse ehk HTMLi tundmise ja märgib, et on vajalik tunda heal tasemel inglise keelt.


Õppisin ise kui oluline on häkkerikultuuris seda kultuuri teenida, pakkuda abi ning teha seda, sest see on sisemine soov ja tahe olla kasulik ja aidata, mitte teiste heakskiidu või enda upitamise eesmärgil. "Kuidas saada häkkeriks" andis mulle äärmiselt hea kokkuvõtte, mis selle sõna taga tgelikult, kui rikas see kultuur on ning andis võimaluse natuke nende maailmasse piiluda. Keda teema huvitab, siis see dokument on kindlasti kohustuslik lugemine.


http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html

https://www.kakupesa.net/hacker/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

The Case For Copyright Reform

IT juhtimine ja riskihaldus

IT proff 8. nädal