Litsentsid ja autoriõigus

 Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures copyleft litsentsivalikut?

Puuduv copyleft

Põhilised näited on MIT, Apache ja BSD. Tegemist on copyleftiga, mille puhul on lubatud tarkvarast teha ärivara ja kasutada neid ärivara osadena.


Nõrk copyleft (GNU, LGPL, Mozilla Avalik Litsents)

Nõrga copylefti all olevat tarkavara tohib kasutada enda tarkavara osana ilma, et tuleks avaldada enda loodud tarkvara lähtekood. Küll aga kui muudetakse LGPLi all olevat tarkvara tuleb tagada, et kõik muudatused oleks avalikult kättesaadavad.


Tugev copyleft (GNU GPL)

Kasutades GPL litsentsi all olevat komponenti enda töös, tähendab see, et kogu tarkvara peetakse tööks GPLi litsentsi all ja sellele kehtivad järgmised nõuded. Tööd ei tphi patendeerida ega panna copyrighti alla. Lisaks, ei tohi antud litsentsi muuta ning tarkvara levitades peab olema lähtekood allalaetav, mille eesmärk on vältida riski, et algne omanik peab konkureerima muudetud versiooniga enda ideest.


Väga tugev copyleft (AGPL)

Tegemist on tugeva copyleftiga väga sarnase litsentsiga ning sellel on vaid üks lisa nõue, mille eesmärk on katta ära GNU GPL poolt õhku jäänud augu. Nimelt nõuab AGPL, et kui kasutada muudetud tarkvara serveris, siis kasutajatel on kohustus omada võimalust alla laadida kasutusel olevat muudetud lähtekoodi.


Allikad




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

The Case For Copyright Reform

IT juhtimine ja riskihaldus

IT proff 8. nädal